افزایش ۴برابری تعرفه کاغذ پیش از انتخابات یعنی گرانی قطعی/قیمت کتاب ودفترسربه آسمان میزند،روزنامه ها تعطیل میشوند/ وزارت ارشاد به کارخانه ها یارانه بدهد تا واردات گران نشوند
این تنها یک استفاده کاغذ است ؛ کتاب ودفتر و بسیاری از وسایل بهداشتی و بسته بندی ها به کاغذ نیاز دارد و هر تغییری درقیمت کاغذ بر روی قیمت این محصولات که کم هم نیستند تاثیر میگذارد ؛ درعین حال بخش عمده ای از این کاغذها وارداتی است و علاوه بر قیمت ارز از میزان عوارض وارداتی هم تاثیر میپذیرند ؛ به گونه ای که انها که دستی درکارهای مرتبط با کاغذ دارند خوب میدانند که همین افزایش قیمت چند سال اخیر هم چقدر برای مردم گران تمام شد حال اگر قرار باشد افزایش قیمت دیگری رخ دهد بسیاری از محصولات تولیدی از کاغذ که یا صددرصد فرهنگی است مانند کتاب یا مصرفی است مانند محصولات بهداشتی یا کالایی واسطه است مانند بسته بندی بر هزینه خانوار تاثیر مستقیم خواهد گذاشت وچون گریزی از محصولات بهداشتی و واسطه ای نیست به طور قطع بخشهای فرهنگی از سبد خانوار حذف خواهد شد.
درعین حال باید قبول کرد که وابستگی به کاغذ وارداتی هم نباید هدف قرار گیرد و باید برای تولید داخل یا حمایت از تولید داخلی برای افزایش کیفیت فکری کرد، شاید برخی بر این باورندکه با توجه به تهیه کاغذ از چوب جنگل واردات ان حتی نوعی حمایت از محیط زیست باشد اما این توجیه بچه گانه ایست و میتوان با واردات مواد اولیه انرا درداخل کشور تبدیل به کاغذ کرد .
اما برای حمایت از تولید داخل که این روزها انبارهایی مملو از کاغذ دارد نیز میتوان راهی جز افزایش عوارض وتعرفه را جستجو کرد که یکی از انها اختصاص یارانه برای کاهش قیمت کاغذ داخلی و ایجاد قابلیت رقابت با مشابه خارجی ودیگر راهکار اختصاص تسهیلات کم بهره برای به روزکردن تجهیزات و تولید کاغذهایی با کیفیت مورد نیاز باشد.
درعین حال طی روزهای گذشته دفتر صنایع غیرفلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت به بهانه حمایت از تولید کنندگان داخلی کاغذ، پیشنهاد افزایش تعرفه گمرکی کاغذ به 15 درصد را ارایه کرده است که حتی همین خبر نیز باعث شده تا قیمتها اندکی تکان بخورد و کسانی که کاغذهای وارداتی را درانبار داشتند دست از فروش بردارند تا تعرفه جدید اعمال شده ومحصولاتشان رابا قیمتی بالاتر به فروش برسانند.
همچنین ارائه این پیشنهاد بدون توجه به این موضوع است که در حال حاضر حدودا مصرف سالیانه کاغذ تحریر 400 هزار تن در سال است که با توجه به رشد اقتصادی در کشور (دوره پساتحریم)، بدون تردید با افزایش قابل توجه این مصرف مواجه خواهد بود.
این پیشنهاد درحالی است که طی ماههای اینده انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری را درپیش رو داریم ؛ کسانی که انتخابات سالهای قبل را تجربه کرده اند بخوبی میدانند که خود نفس انتخابات درقیمت کاغذ که مصرف ان طی ماههای پیش رو برای تبلیغات انتخاباتی بشدت افزایش خواهد یافت حال اگر این تعرفه 15 درصدی هم اعمال شود که سر به فلک خواهد کشید .
دراین حال برخی از ناشران بر این باورند که اگر تعرفه گمرکی کاغذ افزایش پیدا کند، تاثیر مستقیم و بسیار زیادی بر قیمت تمام شده کتاب خواهد داشت. در واقع کتاب، بعد از افزایش قیمت سال 1390 و 1391، دوباره گران می شود.
*** احساسی برخورد میکنند
دراین حال رئیس سندیکای چوب و کاغذ کشور گفت: موضوعی که نگرانیهایی برای چاپخانهداران و ناشران بهوجود آورده افزایش تعرفه کاغذ است که حدود 25 استان و تشکل کشور مخالفت خود را بهصورت کتبی اعلام کردند.
ابوالفضل روغنی در ارتباط با واردات کاغذ اظهار کرد: طی سالهای اخیر تولیدکنندگان کشور اعتراض دارند با توجه به اینکه در کشور امکان تولید وجود دارد، لزومی ندارد که واردات کاغذ صورت گیرد و این موضوعی چندینساله است.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه تعرفه کاغذ چهار درصد است، این موضوع به این معنا است که در حقیقت تعرفه آن صفر است.
مدیرعامل شرکت چوب و کاغذ مازندران با اشاره به اینکه تعرفه مناسب کاغذ باید از سوی دولت به مجلس پیشنهاد شود، افزود: برای این مهم تعرفه معقولی در نظر گرفته شود، دلیل این موضوع چیست که برای خودرو صددرصد تعرفه در نظر گرفته میشود ولی برای کاغذی که در داخل کشور امکان تولید آن وجود دارد، تعرفه مناسبی لحاظ نمیشود.
روغنی با بیان اینکه وضع تعرفه مناسب برای کاغذ چندین سال بین مجلس و دولت در حال رفت و آمد است، گفت: اخیراً پیشنهادی شده که 15 درصد تعرفه برای کاغذ وارداتی اضافه شود که این مهم در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری و برای کمک به اشتغال و حمایت از تولید داخل است.
وی با تاکید بر اینکه مقام معظم رهبری همواره در بحث کاغذ تاکید دارند این نگرانیها باید برطرف شود، افزود: در راستای حمایت از تولید داخل اگر کیفیت برابر است، از داخل باید تامین شده و یا حتی اگر کیفیت پایین است، باید از داخل تامین شود.
رئیس سندیکای چوب و کاغذ کشور به برگزاری جلسات طولانی در مورد این مهم اشاره کرد و افزود: اخیراً نشستی در این باره در اتاق بازرگانی با عنوان جلسه کارشناسی برگزار شد تا نظرات جمعبندی و در اختیار وزیران قرار گیرد.
روغنی با اعلام اینکه روزنامهنگاران و انتشاراتی که از کاغذ تحریر استفاده میکنند نسبت به این موضوع اعتراض دارند، اضافه کرد: سوال ما این است با توجه به اینکه امکان تولید کاغذ تحریر و روزنامه در داخل وجود دارد، فرض بر اینکه کیفیت پایینتر باشد باید به فرمایشات رهبری نیز باید توجه شود و اگر از نظر مهندسی کیفیت پایین باشد، با استمرار در تولید میتوان کیفیت را افزایش داد.
وی با بیان اینکه همچنین نرخ ارز، برای واردات کاغذ نرخ متعادلی نیست، افزود: اگر ارز تکنرخی و واقعی شود، بهطور حتم افراد اعتراض ندارد و نیازی به وضع تعرفه نیست و همه تلاششان این است از تولید داخل استفاده کنند.
رئیس سندیکای چوب و کاغذ کشور اضافه کرد: بنابراین دلیل تنها کیفیت نیست بلکه ارزان بودن قیمت ارز است و این داستانها همچنان وجود دارد.
روغنی با اشاره به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این طرح حمایت نمیکند و در حقیقت یکی از مدعیان است، گفت: دلیلش این است که کارشناسان ارشاد اطلاعات کافی ندارند و اصلاً کاغذ را نمیشناسند، حتی در برخی مصاحبهها اعلام کردند که در ایران کاغذ تحریر تولید نمیشود و این موضوع نشاندهنده این است اصلاً اطلاعات کافی در این زمینه ندارند.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر 150 هزار تن کاغذ تحریر با کیفیت عالی و برتر در ایران در حال تولید است که شامل شرکت چوب و کاغذ مازندران و شرکت پارس هفتتپه است، اظهار کرد: با این وجود چگونه میتوان ادعا کرد که در ایران کاغذ تحریر تولید نمیشود.
رئیس کمیسیون صنایع و اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: نمایندگان ارشاد فقط احساسی برخورد میکنند و تنها اعلام میکنند که از ناشران و چاپخانهداران باید حمایت شود، ما هم اعتقاد داریم باید از آنان حمایت شود بهدلیل اینکه در ردیف تولیدکنندگان قرار دارند اما حمایت منطقی مورد تاکید است نه اینکه حمایت بهصورت غیرمنطقی باشد.
روغنی با تاکید بر اینکه رقابت و حمایت باید در شرایط برابر باشد، افزود: واقعاً بحث کیفیت مطرح نیست اگر ارز تکنرخی شود مسائل حل میشود.
وی با اعلام اینکه ما صددرصد مخالف این طرح هستیم و بهدنبال این هستیم تعرفه مناسبی برای کاغذ وضع شود، گفت: این موضوع به معنای حمایت از تولید کاغذ نیست، اگر حمایت از تولید کاغذ در ایران باشد باید تعرفه به 25 تا 30 درصد افزایش یابد.
روغنی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر پیشنهاد این است اگر تعرفه کاغذ 15 درصد شود، یک امر منطقی و همچنین کمک به تولیدکنندگان کاغذ، ناشران و چاپخانهداران است.
*** کاغذهای انبارشده
درهمین خصوص ، نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجود کاغذهای انبارشده در شرکت چوب و کاغذ مازندران، گفت: باید کاری کنیم تعرفه کاغذ افزایش یابد.
نماینده مردم ساری و میاندورود و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مورد واردات کاغذ ، گفت: طی بازدیدی که از شرکت چوب و کاغذ مازندران بهعمل آمده، در این شرکت کاغذ انبارشده زیاد داریم.
سید رمضان شجاعیکیاسری، با تاکید بر اینکه باید کاری کنیم تا تعرفه واردات کاغذ افزایش یابد، بیان کرد: در صورت تحقق این مهم کاغذ خرید داخل کشور میتواند جایگاه خود را پیدا کند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه واردات کاغذ مانع از خودکفایی اقتصادی کشور میشود، افزود: رهبری فرمودهاند؛ «حداقل وسایل روی میز کار اداری در داخل کشور تولید شود.»
وی با بیان اینکه دلالها گوی رقابت را ربودهاند و کاغذ بیکیفیت وارد میکنند که ادامه این ماجرا تعطیلی کارخانههای داخلی را به دنبال خواهد داشت، اضافه کرد: این اتفاق جفا به صنایع داخلی و خودباوری مردم است، درعین حال باید تولید داخلی کاغذ را از راههایی غیر از افزایش تعرفه تقویت کرد.
شجاعی کیاسری با تاکید براینکه کاغذ مانند بنزین در حوزه مصرف، یک کالای استراتژیک به شمار میرود و به محض مختصر افزایشی در قیمت، بهای کالاهای منتج از آن به خصوص کتاب و سایر ملزومات مرتبط با کاغذ و مقوا افزایش خواهد یافت، ادامه داد: این مسئله اجتنابناپذیر خواهد بود، به علاوه جوی که برای افزایش قیمت کاغذ ایجاد میشود به روند این افزایش قیمت سرعت خواهد داد و آن را تشدید میکند.
همچنین سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: طبیعتاً واردات کاغذ به کشور نباید به گونهای باشد که تولیدکنندههای داخلی لطمه بخورند. در این زمینه قبلا در کمیسیون فرهنگی با حضور وزرای ذیربط بحثهایی انجام شده و قرار بوده وزارتخانههای مربوطه تصمیمگیری کنند.
سیدعلی طاهری ، با اشاره به بحث افزایش تعرفه واردات کاغذ گفت: تابستان امسال جلسهای در کمیسیون فرهنگی مجلس برگزار شد که در آن وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر آموزش و پرورش، وزیر ارشاد و برخی تشکلهای مصرفکننده کاغذ حضور داشتند.
وی ادامه داد: در این جلسه همه مشکلات کاغذ مطرح شد که بسیاری از آنها بحق بود، از جمله همین بحث افزایش تعرفه واردات کاغذ و اینکه کاغذهای تولید داخل انبار میشوند و بازار از کاغذهای وارداتی اشباع شده است. قرار شد، در این زمینه تصمیماتی را وزارتخانههای مربوطه بگیرند.
طاهری ادامه داد: اکنون نیز اگر آنچه که در داخل کشور تولید میشود، از کیفیت برای چاپ کتاب و روزنامه برخوردار است، باید مورد حمایت قرار بگیرد، طبیعتاً واردات کاغذ به کشور نباید به گونهای باشد که تولیدکنندههای داخلی لطمه بخورند. کمیسیون فرهنگی در ایجاد ساز و کار مناسب برای حمایت از تولید داخلی حمایت میکنند.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت،اواخر هفته گذشته خبری مبنی بر احتمال افزایش تعرفه واردات کاغذ در بازار واردات منتشر شد.
***کنترل قیمت کاغذ وکاهش بهای کتاب
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: کنترل قیمت کاغذ بر روی کاهش بهای کتاب تاثیر دارد از این رو باید به این موضوع توجه کرد.
حسین نوش آبادی با بیان اینکه کاهش قیمت کتاب می تواند این محصول فرهنگی را در سبد خانوار قرار دهد، افزود: افزایش تعرفه واردات کاغذ روی قیمت تمام شده کتاب و نشریات تاثیر می گذارد و باعث گران شدن این محصولات فرهنگی می شود.
وی با بیان اینکه تعرفه واردات کاغذ قابل کنترل است، از دست اندرکاران حوزه فرهنگ خواست نسبت به این موضوع حساس شده و از افزایش تعرفه کاغذ جلوگیری کنند.
نوش آبادی با بیان اینکه ثابت نگه داشتن و یا کاهش تعرفه واردات کاغذ، به توسعه نشر کمک فراوانی می کند، ادامه داد: وابستگی اصلی کتاب و نشریات ،کاغذ است و به جای افزایش تعرفه واردات کاغذ باید صنایع مربوط به صنعت چوب و کاغذ نوسازی شوند.
معاون حقوقی، پارلمانی و استان های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از تجهیزات صنایع چوب و کاغذ فرسوده است و ضروریست با ایجاد تسهیلات بلندمدت این صنعت را تقویت کرده و کیفیت کاغذ را افزایش داد.
نوش آبادی این اقدام را باعث کاهش وابستگی کشور به واردات کاغذ دانست و گفت : اگر به حمایت از صنعت کاغذ و توسعه کمی و کیفی آن توجه شود، از تولید داخل بی نیاز شده و ناشران نیز دغدغه و بحران کاغذ را برای افزایش شمارگان کتاب نخواهند داشت.
همچنین یک عضو هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان با مخالفت جدی از افزایش تعرفه کاغذ از 4 به 15 درصد گفت: هرگونه افزایش تعرفه کاغذ، در قیمت های محصولات وابسته به این صنعت اثر تصاعدی دارد.
هومان حسن پور افزود: اگر اصل بر حمایت کالای داخلی است باید محصولات داخلی را هم درکمیت و هم در کیفیت تقویت کرد.
وی گفت:80 درصد صنعت نشر کشور مربوط به کاغذ خارجی است و این به علت سلیقه مشتری نیست بلکه به کیفیت خوب صنعت کاغذ خارجی برمی گردد و کاغذ ایرانی از نظر تکنیک کاغذی کم دوام است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان افزود: اگر قرار است از تولید داخل حمایت شود باید ارزش افزوده را از کالای تولید داخلی برداشت تا توازنی در بازار ایجاد شود و هم چنین در جهت آن به بهبود کیفیت و کمیت کاغذهای داخلی توجه ویژه داشت.
حسن پور افزود: نمی توان همه صنایع وابسته به کاغذ را تحت تاثیر گرانی قرار داد تا بخواهیم از کاغذ داخلی حمایت کنیم چرا که صنعتی که بالای 50 درصد عرضه می شود باید تعادل کافی را داشته باشد تا قیمت ها بالا نرود.
***آرامش بازار کاغذ به هم میریزد
همچنین دراین خصوص یک عضو هیئت رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با تاکید بر اینکه با افزایش تعرفه واردات کاغذ آرامش بوجود آمده در بازار کاغذ طی ماههای اخیر متزلزل خواهد شد، گفت: هرگونه تحریک و اعمال محرکهای غیرکارشناسی مایه نگرانی و احتمال بروز آشفتگی در این حوزه میشود.
میرهادی قره سیدرومیانی در گفتوگو با خانه ملت، به عواقب افزایش تعرفههای کاغذ اشاره کرد و گفت: کاغذ به عنوان یکی از ابرازهای مهم علمی و اقتصادی در کشور نقش مهم و تاثیرگذاری در احیاء فرهنگ کشور و انتقال میراث ماندگار دارد؛ درواقع تنزل در بازار کاغذ علاوه بر مطبوعات و مکتوبات، بسیاری دیگر از شاخههای مهم علمی و فناوری و اقتصادی را با مشکل رو به رو میکند.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه اهمیت کاغذ بهعنوان یک کالای استراتژیک بر کسی پوشیده نیست، افزود: باید به این نکته توجه کرد که افزایش قیمتها، مطبوعات تقریبا مستقل را از پای در میآورد.
وی با ابراز خرسندی از هوشمندی وزیر فرهنگ و مخالفت وی با افزایش تعرفههای کاغذ، ادامه داد: با این افزایش تعرفه، قیمت کتابها چند برابر خواهد شد و در حالی که خرید کتاب با قیمتهای موجود برای بسیاری از مردم سخت است، انتشاراتیها و چاپخانهها با مشکلات بیشتری رو به رو خواهند شد و این اتفاق با گذشت زمانی کوتاه، نتایج منفی در اقتصاد و حتی سطح علم و دانش در کشور میگذارد.
قرهسید رومیانی با بیان اینکه باید به دولت تذکر داد که با افزایش تعرفه واردات کاغذ قیمت تولیدات داخلی نیز افزایش خواهد داشت، اضافه کرد: کارشناسان این عرصه بارها تاکید داشتهاند با افزایش تعرفه، آرامش بوجود آمده در بازار کاغذ طی ماههای اخیر متزلزل میشود بنابراین هرگونه تحریک و اعمال محرکهای غیرکارشناسی مایه نگرانی و احتمال بروز آشفتگی در این حوزه خواهد شد.
وی توضیح داد: هرگونه تصمیمی که منجر به گران شدن کاغذ چاپ شود، موجب بحران قیمت کاغذ و بیکاری بیشتر چاپخانهداران، صحافان، لیتوگرافان، ناشران و گران شدن دفترچه و کتاب میلیونها دانشآموز و دانشجو و همچنین تمامی محصولات فرهنگی، غذایی، دارویی و … که به نوعی مصرفکننده کاغذ چاپ هستند خواهد شد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس تاکید کرد: دستگاههای ذیربط به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت باید به راه دیگری بجز افزایش قیمتها، بالابردن تعرفه و خارج کردن امتیاز واردات کاغذ چاپ و تحریر از ارز مبادلهای بیندیشد.
***پیگیری افزایش قیمت کاغذ در مجلس
دراین راستا ، سخنگوی کمسیون آموزش و تحقیقات مجلس شکایت تولیدکنندگان و افرادی که از ماجرای افزایش قیمت واردات کاغذ متضرر شدهاند راقابل پیگیری در مجلس دانست، گفت: انتخابات چند ماه آینده مجلس به خودی خود قیمت تمامی کالا را افزایش خواهد داد.
عبدالوحید فیاضی به تاثیرات افزایش تعرفههای واردات کاغذ بر افزایش قیمت کتابهای درسی و لوازمالتحریر اشاره کرد و گفت: افزایش قیمت کاغذ به لحاظ عمومی بودن چیزی شبیه افزایش قیمت بنزین است؛ بنابراین چنین افزایش قیمتهایی افراد بسیاری از جامعه را متضرر خواهد کرد.
نماینده مردم نور در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: قیمت کتابهای درسی و تخصصی از مساله افزایش تعرفهها بینصیب نخواهد ماند؛ این در حالی است که در کشوری زندگی میکنیم که حتی صحبت درباره افزایش قیمت به معنای وقوع این ماجرا تلقی میشود و بازار را تکان میدهد.
وی با بیان اینکه در چند ماه آینده با نزدیک شدن به انتخابات مجلس قیمت تمام کالاها به خودی خود افزایش پیدا خواهد کرد، چراکه انتخابات همیشه تحول در بازار و افزایش قیمت را به دنبال داشته است، گفت: متاسفانه در ایران تنها پخش شدن این خبر که قرار است قیمتها افزایش پیدا کند به بازار شوک وارد کرده و این شوک عواقب اقتصادی در پیخواهد داشت.
فیاضی با بیان اینکه باید تولید کاغذ داخلی را تقویت کرد، افزود: زمینه برای توسعه صنعت کاغذ در کشور فراهم است؛ در حالی که دلالان به اندازه کافی در کار تولید و نابسامانی قیمتها خلل ایجاد میکنند و به همین دلیل روا نیست که مسئولان نیز برای حل مشکلات خود این نابسامانی را گسترش دهند.
نماینده مردم نور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افزایش قیمتها باید با استدلال صورت گیرد، ادامه داد: شکایت تولیدکنندگان و افرادی که از این ماجرا متضرر میشوند در مجلس پیگیری خواهد شد، هر چند وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مخالفت صریح خود را با این ماجرا اعلام کرده است.
سخنگوی کمسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پایان گفت: دستگاههایی مانند آموزش و پرروش و علوم که قیمت کاغذ بر کار آنها تاثیر مستقیم میگذارد باید مراتب اعتراض خود را به این موضوع اعلام کنند.