تکثرگرایی در واحدهای صنعتی موجب هدررفت منابع شده است

غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران در نشست بررسی مشکلات صنایع سلولوزی اعلام کرد:‌علی رغم اینکه برای ایجاد واحدهای جدید ظرفیت‌سنجی انجام نشده، همچنان کارخانه‌های جدید ایجاد می‌شوند که این موضوع ناشی از یک نگاه تکثرگرایی است.

 

نشست انجمن صنایع سلولزی ایران  با محوریت بررسی مشکلات این صنعت  و با حضور جمعی از فعالان این حوزه و رئیس اتاق ایران برگزار شد.

مدیر کل دفتر صنایع سلولزی و شیمیایی وزارت صنعت، معدن و تجارت گزارشی در مورد وضعیت فعلی صنعت سلولزی و برنامه‌های سال 96 وزارت‌خانه برای این صنعت عنوان کرد.

پروین نباتی در مورد وضعیت فعلی صنایع سلولزی گفت: بیش از شش هزار واحد در زمینه صنایع سلولزی مجوز فعالیت صنعتی در کشور وجود دارند و اشتغال بیش از 20 هزار نفر  با بیش از 5 درصد ارزش افزوده کل صنعت هم به صنایع سلولزی اختصاص دارد.

نباتی در مورد عملکرد سال 95 این صنعت گفت: عملکرد کلی این صنعت خوب بوده و در بسیاری زمینه‌ها رشد تولید داشته‌ایم. در تولید انواع کاغذ و ام‌دی‌اف رشد داشته‌ایم اما در زمینه ورق کارتون با کاهش تولید مواجه بوده‌ایم.

مدیر کل دفتر صنایع سلولزی و شیمیایی وزارت صنعت، معدن و تجارت، میزان صادرات صنایع سلولزی را زیر نیم درصد عنوان کرد و گفت: با توجه به ظرفیت‌های زیادی که در این زمینه وجود دارد این میزان صادرات ناچیز است.

نباتی از تدوین برنامه راهبردی صنعت سلولزی در سال گذشته خبر داد و گفت: این برنامه با مشارکت انجمن‌ها و تشکل‌های صنعتی تدوین شده و برای تصویب به مجلس ارایه شده است.

مدیر کل دفتر صنایع سلولزی و شیمیایی وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین از پیشنهاد این سازمان برای معافیت از مالیات بر ارزش افزوده مواد اولیه خمیر کاغذ خبر داد و گفت: این طرح از  طرف دولت به مجلس ارایه شده است.

وی همچنین از امضای تفاهم‌نامه‌ای با وزارت ارشاد با هدف تسهیل امور مربوط به صنعت چاب و ماشین‌آلات این حوزه خبر داد.

نباتی همچنین تأمین مواد اولیه، توسعه متوازن صنعت و توسعه صادرات محصولات سلولزی را از مهم‌ترین اهداف وزارت صنعت برای تحقق افق 1404 در حوزه صنایع سلولزی عنوان کرد.

در ادامه نشست، حاضران در جلسه و فعالان صنعت سلولزی شامل کاغذ و کارتن، کاغذ تیشو، بسته‌بندی، تولید چوب، مشکلات خود را در این حوزه عنوان کردند.

مجید حداد عادل، از تولیدکننده‌های کاغذ خواستار تجمیع واحدهای کوچکتر برای متمرکز کردن ظرفیت و توان تولیدی کاغذ در کشور شد.

محمد میزبان، فعال صنعت سلولزی در مورد نقدینگی بانک‌ها گفت: تازمانی که بانک‌ها نتوانند به تولیدکننده‌ها تسهیلات با سود کم عرضه کنند، این عرصه رونق نمی‌گیرد. وی افزود: رقبای ما در خارج از کشور، وام‌هایی با بهره‌های کم دریافت می‌کنند و ما هم اگر بخواهیم از توان و ظرفیت کارخانه‌ها استفاده کنیم به تزریق نقدینگی و همکاری بانک‌ها احتیاج داریم.

فرهادمعیری، فعال صنعت سلولزی، نگاه به صنعت کاغذ را ناقص دانست و گفت: باید بدانیم که کاغذ کالایی فرهنگی و استراتژیک است. معیری ادامه داد: صنعت بسته‌بندی هم اهمیت زیادی دارد  چرا که هیچ کالایی را با بسته‌بندی نامناسب، نه می‌توان در داخل فروخت و نه برای صادرات آن اقدامی کرد.

معیری تصریح کرد: بنابراین برای پویاتر کردن و ماندگاری این صنعت، باید از ابتدای زنجیره یعنی کاغذ آن را اصلاح کنیم و رویکرد و نگاه ما به صنعت کاغذ و کارتون تغییر کند.

عبدالعظیم آقاجانی فعال صنعت سلولزی، بزرگ‌ترین مشکل در حوزه صنعت اوراق فشرده را کمبود چوب عنوان کرد و  گفت: این مشکل باید به نوعی یا از طریق واردات چوب و یا زراعت چوب در داخل حل شود.

ضعف در بسته‌بندی از موانع صادرات است

رئیس اتاق ایران پس از شنیدن صحبت‌های فعالان حاضر در جلسه با تأکید بر اهمیت صنایع سلولزی گفت: کاغذ و نوشتار از سنگ نوشته‌های اولیه تا نوشته‌های الکترونیک کنونی، در سیر تحول فرهنگی و تاریخ تمدن بشر نقش اساسی داشته‌اند در حالی که ما به این جنبه از صنایع سلولزی کم‌تر توجه کرده‌ایم.

غلامحسین شافعی افزود: قابل تصور نیست که اگر کاغذ نبود، در زمینه فرهنگی و اجتماعی چه وضعیتی داشتیم.

شافعی همچنین با تأکید بر نقش صنعت کاغذ در بهداشت و سلامت جامعه هم گفت: سیر توسعه این صنعت خوب است اما باید بهتر شود.

رئیس اتاق ایران در بخش دیگری از سخنانش افزود: یکی از ضعف‌های ما در بخش صادرات، ضعف در بسته‌بندی است و اگر قرار است صادرات ما تقویت شود باید در این زمینه پیشرفت کنیم.

شافعی با اشاره به سخنان یکی از حاضران در مورد تجمیع واحدهای کوچکتر برای متمرکز کردن ظرفیت واحدهای تولیدی گفت: این موضوع خیلی دردناک است و فقط مختص حوزه صنایع سلولزی هم نیست. تکثرگرایی در کشور، ما را دچار مصایب بزرگی کرده است. در همه صنایع دچار این درد بزرگ هستیم.  مثلاً در مورد صنعت موتورسیکلت اگر از ترکیه تا ژاپن تعداد کارخانه‌های تولیدی موتورسیکلت را در نظر بگیریم می‌بینیم که تعداد کارخانه‌های ایران از این کشورها بیشتر است.

رئیس اتاق ایران افزود: علی رغم اینکه برای ایجاد واحدهای جدید ظرفیت‌سنجی انجام نشده، همچنان کارخانه‌های جدید ایجاد می‌شوند که این موضوع ناشی از یک نگاه تکثرگرایی است که در همه بخش‌ها حاکم است.

شافعی ضمن تأکید بر توسعه صنایع کوچک و متوسط گفت: تعریف واحدهای کوچک و متوسط در کشور ما با کشورهای دیگر متفاوت است؛ در کشورهای دیگر میان این واحدها تقسیم کار وجود دارد. اما در کشور ما روند ایجاد واحدهای کوچک منابع زیادی را هدر می‌دهد، با توسعه صنعتی هم فاصله زیادی دارد و کمکی به این روند نمی‌کند.

رئیس اتاق ایران در بخش دیگری از سخنانش گفت: مواردی مانند بهره بانکی، نرخ مالیات و تعرفه گمرکی همه ابزارهای توسعه هستند، نه هدف اصلی. درحالی‌که ما ابزار را به عنوان هدف گرفته ایم و باید برای تغییر این نگاه اقدامات اساسی انجام دهیم.

لزوم حمایت وزارت صنعت و اتاق از انجمن صنایع سلولزی

رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران در این نشست بر لزوم حمایت اتاق ایران و وزارت صنعت از صنایع سلولزی تأکید کرد و گفت: برای رقابت‌پذیر کردن این صنعت کمک‌های مادی و معنوی هر دو سازمان ضروری است. چرا که این صنعت بسیار مظلوم و محروم است.

ابوالفضل روغنی گلپایگانی، ارتقای سطح تشکل و تبدیل به فدراسیون را برای هم افزایی و ارتقای سطح این تشکل ضروری خواند و گفت: برای افزایش قدرت تشکلی و قدرت چانه‌زنی باید هر چه بیشتر از قدرت و توان تشکلی استفاده کنیم و تعامل بیشتری با مجموعه دولت داشته باشیم.

روغنی گلپایگانی همچنین با اشاره به ایجاد کارگروه حمایت از تولید در مجلس گفت: این کارگروه برای شناسایی مشکلات تولید در کشور ایجاد شده و ما باید از این ظرفیت برای رساندن مطالب به دولت و مجلس استفاده کنیم.

تأکید معاون تشکل‌های اتاق ایران بر اهمیت صنایع سلولزی

معاون تشکل‌های اتاق ایران نیز طی سخنانی در نشست انجمن صنایع سلولزی گفت: صنعت سلولزی کشور به دلیل ارتباط نزدیک با بهداشت مردم، طیف وسیع مصرف‌کننده در کشور و وابستگی به آب و جنگل‌ها و منابع طبیعی از صنایع مهم و استراتژیک کشور است.

نادر سیف از مهم‌ترین چالش‌های این صنعت را مسایل آب و محیط زیست و نبود یک استراتژی مشخص و عدم هم‌صدایی و همگرایی کافی میان این بخش عنوان کرد.

سیف با اشاره به حضور حداکثری فعالان صنعت سلولزی در این نشست گفت: انجمن صنایع سلولزی باید از این فرصت پیش آمده و از ملی شدن این انجمن استفاده کرده و با بهره‌گیری از این جمع توانمند بتوانند قدرت چانه‌زنی انجمن را افزایش دهند.

معاون تشکل‌های اتاق ایران با اشاره به برنامه مصوب این معاونت برای تقویت تشکل‌ها گفت: یکی از برنامه‌های ما برای حمایت از تشکل‌ها و جلوگیری از موازی کاری، ادغام برخی تشکل‌ها و ایجاد فدراسیون‌ها و تشکل های ملی است. به این ترتیب در سال 96 چند فدراسیون ایجاد خواهند شد که انجمن صنایع سلولزی هم می‌تواند از این فرصت استفاده کند.

منبع: پایگاه خبری اتاق ایران

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا