وضعیت نبود کاغذ در کشور به دلیل خرید بی‌رویه کاغذ توسط روزنامه‌های دولتی و نهادهای عمومی

خار مغیلان در چشم مطبوعات

مدیر مسوول روزنامه «هفت صبح» با اشاره به دلایل گرانی کاغذ در کشور گفت: وضعیت نبود کاغذ در کشور به دلیل خرید بی‌رویه کاغذ توسط روزنامه‌های دولتی و نهادهای عمومی است.

آرش خوشخو در گفت‌وگو با ایسنا به دلایل گرانی کاغذ اشاره کرد و گفت: برخی می‌گویند به دلیل اینکه بزرگترین کارخانه کاغذسازی چین تعطیل شده، چین تمام کاغذهای روسی را پیش خرید کرده و این مساله باعث افزایش قیمت شده است. همچنین سال جدید چینی در حال شروع شدن است و آن‌ها هم مانند ایران مصرف کاغذشان برای چاپ سالنامه، کارت پستال و … زیاد است؛ بنابراین بر قیمت جهانی کاغذ تاثیر ترسناکی گذاشته است.
او با اشاره به نقش روزنامه‌های دولتی در گران شدن کاغذ اظهار کرد: متاسفانه ما با رقبای بزرگی در بخش دولتی روبه‌رو هستیم که به جای اینکه کمک‌کننده کسب و کار باشند، خار مغیلانند. برخی روزنامه‌های دولتی به خیال خود دوراندیشی کرده‌ و با شروع زمزمه‌های گرانی کاغذ، بیشتر کاغذ موجود در بازار را خریدند و انبار کردند. در کشور ما بخش دولتی بزرگترین رقیب و دشمن بخش خصوصی است و این امر یک واقعیت است. و البته دوستانی که در دولت هستند هم نمی‌توانند خود را نجات دهند.
خوشخو ادامه داد: بخش بزرگی از مساله گران شدن و کمبود کاغذ، به شیوه غلط مدیران خرید برخی روزنامه‌های دولتی برمی‌گردد. آن‌ها زمانی که فهمیدند کاغذ گران می‌شود، شروع به خرید انبوه کردند که با قدرت مالی خوب آن‌ها همخوانی دارد. قدرت مالی خوب را در بخش مسکن هم دیده بودیم که بانک‌ها چه بلایی سر بازار مسکن آوردند. آن‌ها نیز با قدرت مالی خوب و دوراندیشی که داشتند موجب شدند وضعیت مسکن در رکود باورنکردنی فرو برود.
سردبیر روزنامه هفت صبح در ادامه مطلب بالا گفت: در حال حاضر بخش دولتی در حوزه کاغذ هم همان کارها را انجام می‌دهد و ما با کمبود شدید کاغذ در بازار روبه‌رو هستیم. به نظرم همه مدیران دولتی هم که با ادعا می‌گویند ما می‌خواهیم به بخش خصوصی کمک کنیم و دولت را سبک کنیم، در عمل همان فرمول قدیمی را تکرار می‌کنند. آقای نجفی در بدو ورود گفتند که ما می‌خواهیم بخش مطبوعات روزنامه همشهری را کوچکتر کنیم، اما بعد از اینکه شهردار شدند، طبق معمول همه‌ی مدیران خسته، کوتاه آمدند. زمانی که می‌گویم روزنامه دولتی در واقع همه روزنامه‌های بخش دولتی که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند، مانند روزنامه ایران، همشهری، جوان، کیهان، فرهیختگان، شهروند و … مد نظر من است. این روزنامه‌ها همه به دلیل قدرت مالی و بودجه‌ای که دارند، کاغذ خریدند و وضع کاغذ را به این شکل کرده‌اند. در واقع وضعیت فعلی کاغذ به دلیل خرید بی‌رویه آن توسط روزنامه‌های دولتی و نهادهای عمومی است.
او با اشاره به تاثیر گرانی کاغذ بر روزنامه‌های بخش خصوصی، اظهار کرد: زمانی که کاغذ گران شود، قاعدتا روزنامه‌های بخش خصوصی دچار تزلزل می‌شوند و روزنامه‌های کم‌بنیه‌تر از دور خارج خواهند شد. همچنین روزنامه‌های قوی‌تر هم مجبور می‌شوند تعداد صفحات خود را کاهش دهند. برای مثال ما روزنامه هفت صبح را پنج روز در هفته در ۲۴ صفحه منتشر می‌کردیم که به ۱۶ صفحه کاهش داده‌ایم البته قطع خود را بزرگتر کرده‌ایم چون کاغذ قدیمی‌مان در بازار نبود. در حال حاضر برخی از روزنامه‌های مهم بخش خصوصی به خاطر کمبود کاغذ توزیع شهرستان خود را قطع کردند و با تیراژ تهران به حیات خود ادامه می‌دهند. افزایش قیمت بحران بزرگی است که امیدوارم تمام شود و پایان آن هم مبتنی بر این است که دولت، نهادهای عمومی، شهرداری، سپاه و همه نهادهایی که با بودجه عمومی به تولید نشریه می‌پردازند یک بار تصمیم بگیرند مشکل را حل کنند؛ البته می‌دانم با این مدیران خسته و ترسو این اتفاق نمی‌افتد.
آرش خوشخو به کارخانه‌های تولید کاغذ داخل کشور اشاره و اظهار کرد: کیفیت کاغذهای تولید داخل ما بسیار ضعیف است. مسوولان هم می‌دانند و تاکید دارند برای کمک به تولید ملی، کاغذهای بی‌کیفیت ما را استفاده کنید که این توجیه بدی است. به نظرم به جای اینکه به روزنامه‌ها فشار بیاورند که کاغذهای بی‌کیفیت را بخرند، سعی کنند تا کیفیت کاغذ بهتر شود؛ بنابراین مشکل تولید کاغذ در ایران بسیار شدید است و تولید داخلی ما کیفیت بد و مراحل تولید گران دارد و هیچ روزنامه و نهادی که با کاغذ سر و کار دارد برایش به‌صرفه نیست و با هیچ منطق و عقلی هم سازگار نیست که از چنین کاغذی استفاده کند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا